Reippaudella, ripeydellä ja rehellisyydellä parhaaseen lopputulokseen

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä eletään muutosvaihetta tietohallintojohtaja Ari-Pekka Paanasen johdolla.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriyhtymä ja 2M-IT allekirjoittivat viime heinäkuussa palvelusopimuksen kapasiteettipalvelusta, jonka myötä konesalipalvelut siirtyivät kokonaisuudessaan 2M-IT:n hallintaan.

Kanta-Hämeessä todettiin ajan olevan kypsä siirtymiselle eteenpäin seuraavaan teknologiasukupolveen. Päätöksenteosta vastuussa oleva Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tietohallintojohtaja Ari-Pekka Paananen käänsi katseensa tässä vaiheessa 2M-IT:n suuntaan.

– Koimme, että 2M-IT:llä oli parhaat valmiudet uuteen teknologiaan ja nopeimmin saatavissa ne käyttöön. Sitä puolsi myös osaaminen ja tuki meidän jo olemassa olevista järjestelmistä, Paananen kertoo.

Kustannustehokkuus on tällä hetkellä terveydenhuollon alalla taikasana, joka toistuu tavoitemantroissa kerta toisensa jälkeen. Myös tällä muutoksella pyritään kustannustehokkuuteen, mutta ensisijainen tavoite on mahdollistaa parempia palveluita ja tukea käytännön työtä entistäkin paremmin.

– Muutoksella haetaan edelleen kokonaisjärjestelmän vakautta. Eli yhteentoimivuutta, jossa teknologia tukee suoraviivaisesti toiminnan tekemistä. Meillä on mahdollisuus reagoida nopeasti epätoimivuuskohtiin ja proaktiivista ymmärrystä siitä, mitkä meidän toimintaympäristön haasteet tulevat olemaan jatkossa.

Viime kuukaudet on yhdessä paiskittu hommia hiki hatussa, jotta asetettujen aikataulujen mukaisesti palveluiden migraatio ja tuotantoon siirto tapahtuu lokakuun aikana. Nyt käsillä on h-hetket.

– Ensimmäiset testit on tehty ja ollaan migraatiovaiheen puolivälissä. Niin sanotut helpoimmat tehtävät ovat jo saatu siirrettyä uudelle alustalle ja teknologia todettu täysin toimintakuntoiseksi. Nyt on menossa kriittisempien palveluiden siirtäminen. Jos nämä lähiviikot onnistuvat, niin silloin ollaan voiton puolella.

Kaikessa tekemisessä pitää olla merkitys

Isoja muutosprosesseja harvoin tanssahdellaan läpi ihan noin vain. Pienet haasteet kuuluvat usein matkan varrelle, mutta niistä päästään yli, kun vedetään yhtä köyttä. Paananen kiitteleekin avointa yhteistyötä, joka on jo tiukassa aikataulussa tuonut vahvan luottamuksen puolin ja toisin.

– Erittäin hyvin on vastattu erilaisiin tilanteisiin ja toiminta on ollut läpinäkyvää. Vaikka on ollut joitain resursointihaasteita ja muutosvirtoja, niin niihin on pystytty vastaamaan. Ei muuta kuin jatketaan samaan malliin, niin päästään todella hyvään tulokseen.

Paananen sanoo itse olevansa työntekijänä, johtajana ja yhteistyökumppanina aktiivisuuteen pyrkivä. Hän uskoo, että positiivisella haastamisella rakentuu toimivin ympäristö. Esimerkiksi lukuisten projekteihin kuuluvien kokousten päämääränä hän toivoo olevan muutakin kuin byrokraattista päätöksentekoa. Kokouksista pitää ottaa irti kaikki, mitä otettavissa on.

– Haluan olla intensiivisesti mukana siinä ydintekemisen kehittämisessä. Vaikka pidämme kokouksia ja niissä tehdään etenemispäätökset avoimesti, niin silti meillä pitää olla yhteinen ymmärrys. Pyrin haastamaan sitä yhteistä ymmärrystä päivittäin. Haluan, että ihmisillä on kokouksiin tullessaan jotain annettavaa.

Kuvat: Levi Vepsä