
2M-IT:n tekoälykeskus (2M-AIR) aloitti toimintansa
Tulevaisuus. ”Istu vähemmän. Liiku Enemmän. Kuntoile!” Vilkaisu puhelimeen, puhelin taskuun ja liityntäpysäkille. Mistä puhelin nyt tietäisi kenen tässä pitää liikkua? ”Käytä 8-tietä. Valitsemasi reitti on kaksi minuuttia nopeampi”. Valitsen kantatie nro 210. Seikkailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan. Päivälehdet ja eilisen muistion läpikäyntiä. Auto lataukseen, silmänisku iris-ovimikolle ja valmistautuminen palaveriin CAIO, CDO ja CIO kanssa. Onneksi potti-ropertti muisti Cappuccino-suosikkini. Tästä tulee hyvä päivä!
”Viime vuosikymmenen isot uudistukset, eurooppalainen tietosuoja-asetus GDPR sekä tiedon toissijaisen käytön lainsäädäntö mullistivat datan käsittelyä.”
Data is all you need. Lauloi The Beatles ja ennusti 2M-AIRin elonpäiviä. 2M-IT:n tekoälyn tutkimuskeskus 2M Artificial Intelligence Research (Maikku) aloitti toimintansa yhtiön ensimmäisenä päivänä. ”Maikun keräämä data on muodostanut merkittävimmän kilpailuedun 2M-IT:n perustamisesta lähtien. Asiantuntijoiden osaamiseen ja tekoälyyn tehdyt investoinnit ovat olleet yhtiön tärkeimmät investoinnit”, toteaa yhtiön pitkäaikainen toimitusjohtaja Jari Nevalainen.
Viime vuosikymmenen isot uudistukset, eurooppalainen tietosuoja-asetus GDPR sekä tiedon toissijaisen käytön lainsäädäntö mullistivat datan käsittelyä. 2M-AIR ennakoi tulevan muutoksen yhdessä itseohjautuvien tiimien kanssa. Big data, sosiaalinen media, mobiiliapplikaatiot ja pilviteknologia olivat muuttaneet pysyvästi 2M-IT:n suhtautumisen tekoälyyn, koneoppimiseen sekä neuroverkkoihin. Kaikki mitä Maikku kehitti, liittyi tekoälyyn ja älykkäisiin sovelluksiin.
Tekoälyn kehittäminen ei ollut 2M-AIR -tutkimuskeskuksellekaan aivan helppoa. Ensin piti ratkaista kansallinen SOTE- ja maakuntauudistus, joista käytiin tiukkoja keskusteluita keväällä 2018 tai 2019. Ajoipa joku kaksillakin rattailla asiantuntijoiden vaihtaessa mielipidettä perustuslakivaliokunnan, joulupukin ja Iivo Niskasen 50 kilometrin Olympiakullan välillä.
Yrityskulttuurin muuttuminen kesti aikansa. Everett Rogersin teknologisten innovaatioiden diffuusiomallin innovaattorit ”näkivät” tulevan muutoksen. Tiedolla Johtamisen Verkosto raivasi muutosta turuilla ja toreilla. Myöhäiset soveltajat saatiin mukaan maakuntauudistuksen varmistuttua. Tämä oli fiktiivinen kertomus.
”Tekoälyllä tarkoitetaan koneen suorittamaa toimintaa, jonka toimintoja ovat muun muassa päättely, oppiminen, ennakointi, päätöksenteko, näkeminen ja kuulo.”
Nykyhetki. Datan määrän eksponentiaalinen kasvu, prosessoritehon lisääntyminen, hintojen lasku sekä algoritmien kehittyminen ovat luoneet tekoälyn kehittymiselle suotuisan ympäristön. Tekoälyllä tarkoitetaan koneen suorittamaa toimintaa, jonka toimintoja ovat muun muassa päättely, oppiminen, ennakointi, päätöksenteko, näkeminen ja kuulo. Suurin osa nykyisestä tekoälystä on koneoppimista, jolla tarkoitetaan koneen oppimista datasta (Antti Merilehto 2018).
Kansallinen pitkä perinne tietojen systemaattisesta keräämisestä Isaacus Rothoviuksen aikaisista kirkonkirkoista väestötietojärjestelmän kehittymiseen, maankäyttöä ja omistusta koskeviin rekistereihin sekä sosiaaliturvan etuuksien jakamisesta terveystietojen kirjaamiseen ovat luoneet vahvan kulttuurin digitaalisten tiedonhallinnan ja tiedolla johtamisen ratkaisujen ja palveluiden kehittämiseksi Suomessa.
2M-IT:n tiedonhallintatiimi johtaa alueellisten tiedonhallinta- ja tietojohtamisen ratkaisujen kehittämistä 2M-IT Oy:n nykyisille ja tuleville omistaja-asiakkaille. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudet liiketoiminnat ja kasvu rakentuvat datan hyödyntämiseen. Maakunnissa on käynnistynyt tai käynnistymäisillään useita tietojohtamisen hankkeita. 2M-IT kontrolloi merkittäviä tietovarantoja toiminta-alueellaan. Datan käsittely ja hallinta tapahtuvat tietoturvallisessa käyttöympäristössä kulloinkin voimassa olevaa rekisterinpitäjyyttä, tietosuojasäännöksiä ja lupaprosesseja noudattaen.
”Datan käsittely ja hallinta tapahtuvat tietoturvallisessa käyttöympäristössä kulloinkin voimassa olevaa rekisterinpitäjyyttä, tietosuojasäännöksiä ja lupaprosesseja noudattaen.”
Tiedonhallintaratkaisut ja -menetelmät tukevat maakunnan järjestäjän ja palveluntuottajien tietotarpeita ja päivittäisjohtamista. Tallennettua tietoa voidaan hyödyntää mm. kliinisessä työssä, tutkimuksessa, tilastoinnissa, opetuksessa sekä viranomaiskäytössä. Tiedonhallintaratkaisujen avulla voidaan vaikuttaa ennustamiseen sekä ihmisten toimintaan päätöksentekotilanteissa terveyshyötyjen tavoittamiseksi.
2M-IT:n tiedonhallinnan keskeisiä kehittämiskohteita vuonna 2018 ovat datakeskeisen ajattelun vahvistaminen, palvelumuotoilu sekä kokeilukulttuuri tuotekehityksessä. Tuotekehityksessä hyödynnetään avoimen lähdekoodin ratkaisuja soveltuvin osin. Alustataloudessa avoin data avaisi uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia datan hyödyntämiseen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on julkaistu tunnisteettomia radiologisia kuvantamistutkimuksia tiedeyhteisön käyttöön, jossa koneoppimisen / konenäön saavutukset syöpäkasvainten tunnistamisessa ovat kiistattomia. 2M-IT:llä on nykyisin käytössä tekoälyyn pohjautuvia ratkaisuja. Yksi potentiaalista tekoälyratkaisuista on puheentunnistus, joka perustuu koneelliseen puheentunnistukseen. ”Tulevaisuudessa koneen hoidettavaksi tulee tehtäviä, joissa se on ylivertainen: toistuvat ja tarkkuutta vaativat tehtävät, joihin on olemassa selkeä vastaus. Ihmisen paikka on hoitaa ihmiselle kuuluvia tehtäviä” (Antti Merilehto 2018). Ilman empatiakykyä ja ihmisymmärrystä dataa ei pystytä hyödyntämään.
Iloista työviikkoa kaikille!
Lähteet:
- Merilehto, Antti (2018) ”Tekoäly – matkaopas johtajalle”. Alma Talent.
- Isaacus Rothovius. Turun piispa vuosina 1627-1652.
Juhana Valo
Tiedonhallintatiimi
2M-IT Oy
Kirjoittaja toimii 2M-IT:n tiedonhallintatiimissä ja on toiminut aikaisemmin mm. Medbitin liiketoimintapäällikkönä.