Käyttäjäkeskeisessä ja elämälähtöisessä suunnittelussa korostuu elämänlaadun parantaminen

13.8.2024 | Blogi

Käyttäjäkeskeisessä ja elämälähtöisessä suunnittelussa teknologian rooli on helpottaa käyttäjiensä arkielämää ja parantaa heidän elämänlaatuaan. Teknologian arvo määrittyy sen perusteella, kuinka hyvin se pystyy tuottamaan lisäarvoa käyttäjiensä elämään. Teknologiaa hyödyntävissä palveluissa tuleekin tunnistaa, ketkä teknologiaa käyttävät, millaisia tavoitteita käyttäjillä on ja millaisissa toimintaympäristöissä teknologiaa käytetään. Me 2M-IT:llä haluamme auttaa asiakkaitamme eli hyvinvointialueita erilaisten palveluiden suunnittelussa ja arvioimisessa pitäen palveluiden käyttäjät keskiössä.  

 

Teknologian rooli on helpottaa käyttäjiensä arkielämää 

Tutustutaan kahden fiktiivisen henkilön kautta siihen, miten eri elämäntilanteissa teknologialla voidaan tukea arkielämää. Fiktiiviset henkilöt ovat kuvitteellisia ja keksittyjä eikä tarinoiden taustalla ole oikeiden ihmisten tarinoita. 

Matias, 22 vuotta 

Matias on 22-vuotias yliopisto-opiskelija, joka on erittäin kokenut teknologian käyttäjä. Hän käyttää päivittäin erilaisia laitteita ja sovelluksia niin opiskelussa kuin vapaa-ajallakin. Matiaksen opinnot ovat intensiivisiä ja hän kaipaa teknologian tukea opiskeluiden ja ajankäytön hallinnassa.  

Matias on valinnut käyttöönsä sellaisia sovelluksia, joissa on selkeät ja helppokäyttöiset käyttöliittymät ja joissa tehtävät ja muistiinpanot ovat helposti hallittavissa. Sovellukset antavat myös välitöntä palautetta käyttäjälle, mikä auttaa Matiasta pysymään kärryillä siitä, mitä tehtäviä on vielä tekemättä ja mitkä ovat jo valmiita. 

Matias käyttää päivittäisten askareiden hallinnassa apuna myös älypuhelinvalmistajan virtuaalista avustajaa, jonka kautta Matias saa nopeasti vastauksia kysymyksiinsä sekä muistutusten ja kalenterimerkintöjen tekeminen onnistuvat. Matias kokee, että arjen hallinnan apuri vähentää stressiä ja auttaa keskittymään kiireisimpiin tehtäviin. 

Leena, 85 vuotta 

Leena on puolestaan 85-vuotias eläkeläinen, jolla on huono näkö ja heikentynyt hienomotoriikka. Myös kuulo on alkanut heikentyä viime aikoina. Leena asuu yksin ja teknologioissa Leena onkin päätynyt käyttämään sellaisia sovelluksia, jotka tukevat hänen itsenäistä kotona-asumistaan ja mahdollistavat sosiaalisten suhteiden ylläpitoa. 

Leena käyttää päivittäin älylääkedosettia, joka muistuttaa häntä ottamaan lääkkeensä oikeaan aikaan. Dosetissa on suuret painikkeet ja selkeät ääniohjeet ja Leena kokeekin sen käyttämisen helpoksi huonosta näöstä ja heikentyneestä hienomotoriikasta huolimatta. 

Leena pitää yhteyttä perheeseensä ja ystäviinsä videopuhelusovelluksen avulla. Leena kokee, että sovelluksessa on sopivan vähän ja selkeitä painikkeita, mikä helpotti sovelluksen käyttämisen oppimisessa. Lisäksi sovelluksessa pystyy suurentamaan tekstikokoa ja säätämään äänenvoimakkuutta, mikä on lisännyt sovelluksen käyttömukavuutta.  

Hyvin suunniteltu teknologia sulautuu käyttäjän arkeen

Käyttäjäkeskeisessä ja elämälähtöisessä suunnittelussa teknologian kehityksen tulee aina perustua syvälliseen ymmärrykseen käyttäjien tarpeista ja toimintaympäristöstä. Hyvin suunniteltu teknologia sulautuu käyttäjän arkeen niin, että sen käyttö on intuitiivista ja ongelmatonta sekä se luo positiivisia tunteita esimerkiksi onnistumisen ja pätevyyden tunteiden kautta. Matias ja Leena ovat hyviä esimerkkejä siitä, miten hyvin suunniteltu ja hyödyllinen teknologia voi merkittävästi parantaa elämänlaatua eri elämäntilanteissa.  

2M-IT:n konsultointitiimi voi tukea hyvinvointialueiden käyttäjäkeskeisten palveluiden suunnittelussa sekä olemassa olevien teknologiaa hyödyntävien palveluiden käytettävyyden arvioimisessa. Uusien palveluiden suunnittelussa voidaan hyödyntää esimerkiksi palvelumuotoilun menetelmiä. Käytettävyysarviointia voidaan tehdä puolestaan asiantuntija-arviointimenetelmillä, palvelun käyttäjien käytettävyystestauksilla sekä dataan perustuvalla arvioinnilla.

Hanna Mäkiaho 

Konsultti, FM (pääaine kognitiotiede), Sosionomi YAMK 

hanna.makiaho@2m-it.fi 

Blogin artikkelikuva on tehty tekoälyllä. 

Tutustu myös näihin:

2M-IT:n palvelut

2M-IT:n esite