SIPE-toiminnanohjaussovellus tehostaa potilassiirtoja Oma Hämeessä
SIPE-sovellus mahdollistaa potilaiden sijoittamisen oikeaan hoitopaikkaan nopeammin ja sujuvammin, mikä parantaa potilaiden hoitokokemusta ja vähentää erikoissairaanhoidon kustannuksia. Toiminnanohjaussovelluksen tuomat hyödyt terveydenhuollon ammattilaisten arkeen ovat merkittävät Oma Hämeessä.
Ketterä kehitysmalli ja SBM-alustan kehitysnopeus mahdollistivat nopean projektin
Oma Häme käynnisti potilassiirtojen kehitysprojektin alkuvuodesta 2024. Projektin päätavoitteena oli tehostaa potilassiirtoja erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuollon osastoille ja kotisairaalaan. Oma Häme valitsi toiminnanohjaukseen 2M-IT:n toimittaman SIPE-sovelluksen, jonka teknologiana toimii Solutions Business Manager (SBM) -alusta. Kehitysprojekti huipentui noin viisi kuukautta sen aloittamisen jälkeen SBM SIPE-toiminnanohjaussovelluksen käyttöönottoon.
Nopean projektin mahdollistivat ketterä kehitysmalli ja SBM-alustan kehitysnopeus. 2M-IT toimitti sovelluksen kehitys- ja käyttöönottoprojektin yhdessä kehittäjäkumppanin, Flovio Oy:n kanssa, joka vastasi sovelluskehittämisestä. 2M-IT vastasi projektin koordinoinnista, työpajoista, iteraatiokierroksista, koulutuksista sekä tuottaa sovelluksen käyttäjille tuki- ja ylläpitopalvelun tuotantoon siirtymisen jälkeen.
– SIPE-sovellus toimii ja tukee hyvin meidän toimintamallejamme ja sitouttaa sovellusta käyttäviä ammattilaisiamme paremmin. Toimintalähtöinen kehittäminen on olennainen osa muutoksen sitouttamista. Vaikka ratkaisuissa on samankaltaisuuksia eri alueiden välillä, tässäkin sovelluksessa on myös Oma Hämeelle ominaisia piirteitä. Aluksi harkitsimme vaihtoehtoisia teknologioita ja toimittajia, mutta päädyimme käyttämään SBM-alustaa sen keveyden, kustannustehokkuuden ja varsinkin sen kehitysnopeuden vuoksi. Lisäksi 2M-IT:n asiantuntemus ja ketterä kehitysmalli mahdollistivat järjestelmän nopean ja tehokkaan käyttöönoton, sanoo Toni Suihko, kehitys- ja ICT-johtaja Oma Hämeestä.
Osallistava kehitysmalli varmistaa, että lopputuloksena on arjessa toimiva työkalu
SBM-sovellusten kehitysmalli ja sujuvuus ovat olleet projektin onnistumisen avaintekijöitä. Alusta alkaen projekti eteni suunnitelmallisesti ja yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa. Tammikuussa 2024 järjestettiin koko päivän työpaja, jossa hyvinvointialueen ammattilaiset, potilaskoordinaattorit ja muut terveydenhuollon ammattilaiset pääsivät vaikuttamaan sovelluksen kehittämiseen. Tämä osallistava kehitysmalli varmisti, että sovellus vastasi käyttäjien tarpeita ja toiveita.
– On todella hyvä, että käytännön työntekijöiden mielipiteitä kuultiin ja huomioitiin sovelluksen kehittämisessä. Potilaskoordinaattorit pystyivät tuomaan esiin tärkeitä näkökulmia, koska he käyttävät sovellusta päivittäin omassa työssään. Tämä osallistava kehittämistapa varmisti, että sovellus vastaa todellisia tarpeita ja on hyödyllinen työkalu. Nyt, kun sovellus on ollut käytössä toukokuusta lähtien, työntekijät ovat todenneet sen tehostavan työtämme huomattavasti ja helpottavan potilasliikenteen hallintaa, sanoo Susanna Hurme, osastohoidon palvelualuepäällikkö Oma Hämeestä.
SIPE-sovellus on tuonut nopeutta ja tehoa potilassiirtoihin Oma Hämeessä
Käyttöönoton jälkeen SIPE-sovellus on saanut positiivista palautetta käyttäjiltä, ja se on todettu erittäin hyödylliseksi työkaluksi potilasliikenteen hallinnassa. SIPE-toiminnanohjassovelluksen tarjoamat edut:
- potilasliikennettä voidaan hallinnoida tehokkaasti ja reaaliaikaisesti
- potilaiden sijoittamisen oikeaan hoitopaikkaan nopeammin
- parantaa potilaiden hoitokokemusta
- manuaalinen työ vähenee
- resursseja vapautuu
- vähentää erikoissairaanhoidon kustannuksia
- terveydenhuollon palvelut tehostuvat
– Juuri kustannustehokkuus ja kehitysnopeus on mahdollistanut myös SBM:n laajentamisen ja kehittämisen myös muihin tarpeisiin Oma Hämeessä, esimerkiksi Ikäihmisten palveluissa, pelastustoiminnassa sekä vainajatoiminnassa. Tällä hetkellä käyttöönotettuja toiminnanohjauksensovelluksia on kymmenisen kappaletta, Toni Suihko sanoo.
SBM-kehittäminen palveluna
SBM-palvelun historia sosiaali- ja terveydenhuollossa ulottuu vanhoihin kuntayhtymiin 2010-luvun alkupuolelle, jolloin tunnistettiin toiminnanohjauksen ja asiakkuudenhallinnan tarve yli organisaatiorajojen. SBM vastasi tähän tarpeeseen jo silloin low code -alustan ominaisuuksillaan kehitysnopeudessa ja kustannustehokkuudellaan sekä toimintalähtöiseen kehittämiseen organisaatioiden muuttuessa.
Vastaava suuri muutos on nytkin käynnissä hyvinvointialueilla, kun toimintaa uudistetaan ja muutetaan. Tässä muutoksessa SBM-palvelun vahvuudet pääsevät esiin niin 2M-IT:n sekä kehittäjäkumppanin osaavien asiantuntijoiden että low code -alustan kautta. Muuttuvassa toimintaympäristössä työkalu, jota voidaan liiketoimintalähtöisesti kehittää ketterästi ja ottaa käyttöön, tuo tukea niin ammattilaisille toiminnan ohjaamiseen kuin johdolle toiminnan seurantaan ja muutoksen onnistumisen mittaamiseen sekä toiminnan kehittämiseen.
2M-IT:n palvelun kautta asiakkaat voivat hankkia toiminnanohjaukselliseen tarpeeseen määrittelyn, kehittämisen, lisenssit ja jatkuvan palvelun tuen joko loppukäyttäjille tai omille nimetyille vastuu- pääkäyttäjilleen. Jatkuva palvelunseuranta määritellyllä syklillä on äärettömän tärkeää SBM-alustan sovellusten ajantasaisuuden ja toiminnan tarpeiden täyttämiseksi myös tulevaisuudessa. Tämä vaatii asiakkaan liiketoiminnasta nimettyjen henkilöiden, tietohallinnon ja 2M-IT:n vahvaa yhteistyötä.
– Asiakkaan ja 2M-IT:n välistä yhteistyötä ei voi liikaa korostaa, jotta näissä liiketoiminnan tarpeisiin kehitetyissä sovelluksissa pysytään jatkossakin ajan tasalla. Se vaatii yhteistyötä ja sovellusten kehittämistä silloin, kun toimintaa muutetaan tai uusia tarpeita tulee esimerkiksi organisaation muuttuessa, toteavat yhdessä Toni Suihko ja 2M-IT:n SBM:stä vastaava tiimipäällikkö Sami Järvinen.
Hyvinvointialueet saivat vastuulleen myös pelastustoimen vuoden 2024 alusta.
– Tähän toiminnan yhteensovittamisen tarpeeseen olemme pystyneet vastaamaan SBM-palvelun avulla muutamilla hyvinvointialueilla, ja olemme kehittäneet jo useamman liiketoimintasovelluksen sekä yli organisaatiorajojen toimivan sovelluksen sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastuslaitoksen välille, Sami Järvinen sanoo.
Kehitys- ja ICT-johtaja
Oma Häme
Susanna Hurme
Osastohoidon
palvelualuepäällikkö
Oma Häme
Lisätietoja:
Sami Järvinen
Tiimipäällikkö,
asiakkuudenhallinta ja toiminnanohjaus
2M-IT
sami.jarvinen@2m-it.fi,
puh. +358447053043